Tagintézményünk a nevét Bárczi Gusztávról kapta, aki  Nyitraudvarnokon született 1890. szeptember 13-án.Születésének 130-adik évfordulóján az egy rendezvénysorozattal emlékeztünk, ahol névadónk unokájával, Dr. Szegeczky Dezsővel ismerkedtünk meg. Ő sok különleges dolgot elmesélt nagyapjáról, aki amellett, hogy orvos volt, nagyon sokat tett embertársaiért. Hazánkon kívül Németországban, Brandenburgban is segített olyan gyerekeken, akiknek tanítása- nevelése különleges figyelmet igényelt. Az ott élők ma is Barczi Hause-ként emlékeznek az akkori intézményre.                                                                                                                             

Munkásságát Kossuth-díjjal, emberségét pedig posztumusz - Világ Igaza plakettel méltatták.

Nem csak orvosként tevékenykedett, hanem gyógypedagógusként, intézetalapítóként, főiskolai tanárként is maradandót alkotott. Azt a főiskolát igazgatta sokáig, aminek a jogutódja az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara ma is a nevét viseli. Iskolánk névadója 1964. augusztus 9-én Budapesten hunyt el, hamvait a Farkasréti temető őrzi. Emlékét, szellemiségét pedig mi is őrizzük, hiszen büszkeség, hogy tagintézményünk a nevét viselheti.

Intézményünk a Váci Tankerületi Központ fenntartása alatt álló Cházár András EGYMI Bárczi Gusztáv Tagintézményeként Szentendre szívében található. Itt a főépületben és az autista telephelyen általános iskolai szakellátás folyik, kicsit távolabb a tahitótfalui telephelyen jött létre az autista kisgyermekeket fogadó óvodai csoport. A Duna ezen oldalán a város és a vonzáskörzet egyetlen gyógypedagógiai intézménye. A főépület és a telephelyek is - a főútvonal közelsége miatt - könnyen megközelíthetők a környező településekről bejáró sajátos nevelési igényű gyermekek számára. A tanulóinkat a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Budapesti I. számú Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottsága irányítja az iskolába, ahol a tanulásban és értelmileg akadályozott, valamint autizmus spektrumzavar esetén adódó szakfeladatokat látjuk el.

Az óvodai csoportba való bekerülés feltétele autizmus diagnózis esetén szintén az említett Szakértői Bizottság intézménykijelölése szükséges.

„Legjobb iskola a tapasztalás.” Ennek szellemében tevékenykedik minden hivatását itt gyakorló kollega.